Vodafone – South Manchester

ByAdmin

Vodafone – South Manchester

Vodafone logo

Case study: Vodafone, South Manchester Atlas House

Core tasks
  • Plan and manage the removal of people, effects and operations from the Didsbury office
  • Manage preparation of former premises for handover to the landlord
  • Arrange for secure storage and relocation of equipment and effects
  • Manage the relocation of teams during a major refurbishment

The context

Vodafone wanted to relocate its Didsbury call centre operations to an existing centre, Atlas House. Although large and spacious, Atlas House was a rather dark converted warehouse which had remained unrenovated since its original conversion some 15 years previously. In order to integrate the Didsbury staff into the existing team, a full refurbishment of Atlas House was essential. The project was planned in 14 phases to be completed in less than one year. In addition, the expanded teams needed to be able to adapt and operate normally while the £5million refurbishment was in progress.

The project

Ray was brought in as a trusted, independent and impartial professional to manage this diverse project.
Ray organised and oversaw the removal, storage and relocation of effects from the Didsbury premises and arranged for any necessary repairs so that he could hand back the facilities in good order to the landlord and leasing agent.
The next stage of the relocation presented particularly complex challenges, most notably the fears and concerns of employees facing significant changes in their working practices and environments. Enabling employees to work effectively despite the noise and disruption of ongoing refurbishment was another major hurdle.

Vodafone wanted Ray to create more flexible working environments that would accommodate the incoming staff as well as remote workers working with the existing team. Fitting numerous extra people into limited space meant that people would have to let go of their perceived need for their ‘own’ desks, and accept that new approaches could work effectively for all. Ray negotiated with regional and local managers to manage this significant change. Discovering that many team members frequently worked at client sites, he encouraged staff to manage and coordinate their diaries in order to allocate desk space far more flexibly. In practice, employees soon appreciated that ‘one person, one desk’ was no longer a necessity!
By managing and liaising with the contractor, Ray also recommissioned each refurbished area as it was released with IT and communications networks, new furniture, fittings and equipment.

Success at every level

This exacting and multi-layered project was a great success. Once the client had given a clear brief and specified their goals, the management of the entire relocation and staff adaptation project to Ray, which saved the client a great deal of time, costs and resources. From previous experience, they knew that Ray would deliver everything as required with regular consultations, reports and team location layouts as required along the way. Vodafone’s Atlas House is now a smartly refurbished building and the larger, restructured teams it accommodates are embracing their new, more flexible and efficient working practices.

About the author

Admin administrator